De asperge

De asperge, een uniek Nederlands seizoensproduct. In Nederland ook wel bekend als ‘Koningin der groenten’ en ‘het witte goud’. Het is een veelzijdige en gezonde groente die alleen in het voorjaar geoogst kan worden. Vele liefhebbers wachten ieder jaar weer vol verwachting op de eerste oogst. Weet u wat er allemaal komt kijken bij de aspergeteelt? Wij vertellen het u graag!

Het aspergeveld

Een aspergeveld kan maximaal 10 jaar worden gebruikt. Na deze periode kunnen alleen nog andere gewassen op die grond worden geteeld.

Aspergevelden dienen met grote zorg te worden gekozen en bewerkt. De grondsoort is van belang, bij voorkeur is het een lichte zandgrond met een hoge zuurgraad. Ook een juiste beregening, met grondwater van de juiste kwaliteit, is van invloed op de kwaliteit van de asperges.

Planten

Het zaad waaruit de asperge voortkomt wordt door gespecialiseerde plantenkwekerijen in maart en april gezaaid. In het volgende voorjaar worden deze jonge planten uitgeplant. Dit gebeurt in speciaal getrokken geulen met een diepte tussen de 20 en 24 cm. Per hectare worden, afhankelijk van het ras, zo’n 25.000 planten in de grond gezet. In het eerste jaar na het planten, als de wortelstok zich al wat heeft ontwikkeld, volgt dan een eerste bescheiden oogst. In het tweede jaar wordt de jonge asperge geoogst tot ongeveer 1 juni. Pas in het derde jaar na het planten kan de asperge gedurende een volledige periode worden geoogst.

Oogsten

Een normale oogstperiode strekt zich uit van circa half april tot 24 juni, hoewel wij elk jaar proberen er vroeger bij te zijn. Vroeg in het jaar, in februari of maart, wordt er al zwart/wit folie over de bedden getrokken om het aspergeseizoen te vervroegen. Als de zwarte kant boven ligt, wordt de warmte beter vastgehouden. Bij extreem hoge temperaturen en om de groei te remmen wordt de witte kant boven gelegd. Een asperge kan zo wel 7 cm. per dag groeien. Een witte asperge dankt zijn mooie roomblanke kleur aan het feit dat hij onder de grond groeit, zodra hij zijn kopje laat zien, verkleurt hij violet.

Asperges worden op ambachtelijke wijze geteeld maar ook geoogst (gestoken). Dit laatste, puur handwerk, gebeurt tijdens het aspergeseizoen, en ’s morgens vroeg. Wanneer de aspergestengel groeit, komt er een scheurtje in het aspergebed. Met twee vingers verwijdert de steker hier voorzichtig de grond rondom de scheut waarna met een speciaal, lang mes de stengelgroente onderaan wordt afgesneden tot een lengte van zo’n 25 cm. Na de oogst worden de stengels meteen in het water gelegd om deze vers te houden en de kwaliteit nóg beter te bewaren.

Sorteren en verkoop

Na de oogst worden de asperges gesorteerd. Ze worden op de band gelegd, gewassen en op maat afgesneden. Vervolgens worden ze beoordeeld op kwaliteit door de camera die van iedere positie van de asperge een foto maakt, in totaal 7 à 8 foto’s. Vervolgens gaat iedere sortering in het juiste bakje.
Na het sorteren gaan de asperges naar de eindcontrole. Als alles in orde is worden de asperges verpakt in de welbekende plastic kratjes. Ze worden bewaard in koelcellen met een temperatuur van 2°C tot 4°C.

Kwaliteit

De asperge blijft een exclusieve, eigenwijze groente, gemakkelijker te bereiden dan te telen. De kwaliteit van de asperge wordt mede bepaald door de grondsoort en het vakmanschap van de teler. In Riethoven beschikken we over zeer goede grond. Schone, lichte zandgrond met diep grondwater.
Hierbij ontstaat de specifieke smaak van onze asperge. Proeverijen tonen aan dat de smaak van deze asperges van uitzonderlijke klasse is. De prijs van de asperge wordt bepaald door de vorm, de dikte, witte of blanke top. Men denkt vaak wanneer de asperge dunner is, zij ook lekkerder is. Maar de smaak is en blijft hetzelfde ongeacht de vorm of de dikte van de asperges.

Einde van het seizoen

Elk jaar stopt het steken van de asperges rondom 24 juni, het seizoen is dan ten einde. We laten de plant doorgroeien waardoor deze als grote ‘pluimen’, het loof, boven de grond uitkomen. In november sterft de plant af, waarna de takken van de plant in de grond worden gefreesd. De plant kan nu rusten en energie opdoen voor het nieuwe seizoen.

ALLES VOOR EEN OVERHEERLIJKE ASPERGEMAALTIJD

Aspergeboerderij Boshoven

Design website: www.ontwerpdooreenkennis.nl

OPENINGSTIJDEN
Maandag:                     Gesloten
Dinsdag:                        Gesloten
Woensdag:                    Gesloten
Donderdag:                  Gesloten
Vrijdag:                          Gesloten
Zaterdag:                       Gesloten

Zon- en feestdagen:   Gesloten 

CONTACT
Boshovensestraat 19
5561 AR Riethoven

Email:info@aspergeboerderijboshoven.nl
Tel.: 040-2042842