Al eeuwenlang trekt de asperge de aandacht vanwege zijn geneeskrachtige werking. Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid, onder andere vanwege de elementen calcium en asparaginzuren. Beide componenten zorgen voor reiniging van de nieren en een snelle ‘afwatering’. Asparaginzuren hebben daarnaast een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk. Ook werkt de asperge bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden.

De meeste asperge-eters kennen het wel: dat speciale luchtje dat de urine krijgt na het eten van asperges. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Er is nauwelijks een voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën en daarnaast een zo groot aantal waardevolle vitaminen en andere belangrijke biologische stoffen bevat. Het hoge gehalte aan calcium en asparaginzuur bevordert de nierwerking, dit effect wordt versterkt wanneer je het kookwater niet weggooit maar (afgekoeld) opdrinkt. Bovendien bevatten asperges vitamine A, C, E en foliumzuren, welke zorgen voor een mooie huid en versterking van het immuniteitssysteem.

Voedingswaardetabel_Boshoven

 

De asperge past perfect in ieder dieet. Met slechts 16 kilocalorieën per 100 gram (mits de roomboter achterwege wordt gelaten) mag de asperge zich ook nog eens een echte slankmaker noemen. Eet ze in combinatie met vitamine C rijke vruchten, dit bevordert de vetverbranding nog meer.

Buiten al deze voordelen voor onze gezondheid is de asperge natuurlijk ook nog eens erg lekker. Genoeg reden dus om met regelmaat te genieten van het witte goud, kom de lekkerste asperges halen bij Aspergeboerderij Boshoven!