Wanneer u asperges gaat kopen, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en versheid. Maar hoe herkent u dit? Wij hebben een aantal tips:

* Kleur: Goede en verse asperges zijn roomwit en lichtglanzend. Zijn ze vaalwit en dof? Dat duidt erop dat het oude asperges zijn, deze zijn meestal taai en hebben een bittere smaak.

* Geur: Asperges moeten fris ruiken. Hieronder verstaan we een natuurlijke aangename aspergegeur. Wanneer u muffigheid of een licht zure geur ruikt, dan zijn de asperges oud.

* Geluid: Verse asperges piepen wanneer u ze langs elkaar wrijft.

* Uiterlijk: Asperges horen strak in hun schil te zitten. Putjes in de schil vormen zich door uitdroging en wijzen erop dat de asperges niet vers zijn. Let ook op de kop van de asperge, deze dient iets donkerder wit te zijn dan de asperge zelf. Is de kop geel? Dit duidt op bevroren of verzuurde koppen.

Bewaren

Het belangrijkste bij het bewaren van asperges zijn de volgende factoren; donker, koel en vocht. Wikkel uw asperges direct na aankoop in een vochtige doek en leg ze in de koelkast. Zo kunt u ze twee tot drie dagen bewaren.

Bewaart u ze liever langer? Schil ze dan zorgvuldig, leg ze in een diepvrieszak en vries ze in. In de vriezer kunt u de asperges 6 tot 9 maanden bewaren. Bij bereiding doet u de bevroren asperges direct in de pan.

Schillen

Hebt u ongeschilde asperges gekocht? Dan moet u ze natuurlijk nog schillen. Doe dit vlak voor de bereiding om uitdrogen te voorkomen.

Leg asperges voor het schillen ongeveer 25 minuten in koud water, zo vullen ze zich met vocht en gaat het schillen gemakkelijker. Leg de aspergestengel op de keukenplank. Gebruik een aspergeschiller, houd de asperge bij de kop vast en schil zorgvuldig van boven naar beneden. Doe dit overlappend en twee keer rond, zodat u zeker alle schil verwijderd.

Van de schillen kunt u een bouillon trekken die prima kan dienen als basis voor een aspergesoep of aspergesaus.

Bereiden

Asperges zijn op vele manieren te bereiden. De basisbereiding is als volgt: Breng de asperges in een grote pan met ruim water aan de kook met zout en een klontje boter. Daarna nog 10 minuten op een laag vuur laten koken. De warmtebron uitdraaien en de asperges in 10 tot 15 minuten gaar laten worden (de dikte van de asperges bepaalt de exacte bereidingstijd). De asperges met een schuimspaan uit het kookvocht scheppen.

Traditionele serveertip

(Hoofdgerecht 4 personen, 500 gram asperges per persoon)

Bereid de asperges volgens de basisbereiding en verdeel de asperges over de borden.
Begiet ze met gesmolten boter (ca. 400 gram)
Bestrooi het geheel met peterselie
Serveer de asperges met 300 gram gekookte ham en 4 hardgekookte eieren

Op deze site vindt u nog meer recepten, eet smakelijk!